Zwemcontainer aan Bozar moet voor verkoeling zorgen

“Brusselaars verdienen openluchtzwembad”

De loden hitte ligt gelukkig even achter ons, maar gemiddeld moet een inwoner van de hoofdstad er met het openbaar vervoer een uur over doen om een frisse plons te kunnen maken. Vanaf vandaag komt daar (even) verandering in. Het burgercollectief Pool is Cool poot een tijdelijk openluchtzwembad neer naast De Bozar. “Tegen 2020 willen we een openluchtzwembad zien in het gewest.”

AMAURY MICHAUX

Tot de jaren 70 waren er in het Brusselse vier openluchtzwembaden: Bains Van Schelle, L’Abbatoir, Daring Solarium en Solarium Evere. Anno 2017 is Brussel echter de enige hoofdstad in Europa waar het niet mogelijk is om in de open lucht te zwemmen. Het collectief Pool is Cool ijvert daarom sinds 2015 met verschillende acties om openluchtzwemmen in Brussel te herintroduceren. Vorig jaar werd er daarom een tijdelijk zwembad geïnstalleerd aan Tour & Taxis, dit jaar kunnen de Brusselaren zich verfrissen in een zwemcontainer van aan de Bozar. “We noemen het de ‘lonely pool’, omdat het deze zomer de enige plek in het Brussels Gewest is waar Brusselaren een frisse duik kunnen nemen”, aldus Natasja Bohez van Pool is Cool. “De zwemcontainer is gereed en is gratis toegankelijk.”

Mobiliseren

Met deze actie wil Pool is Cool de Brusselse beleidsmakers mobiliseren om openluchtzwemmen op de publieke agenda te zetten.

“Ons doel is om tegen 2020 een openbaar zwembad in het gewest te hebben. Ons collectief verenigt een open groep onafhankelijke burgers met uitgebreide kennis in architectuur, urbanisme, design en communicatie en na enkele studies hebben wij drie potentiële locaties naar voor geschoven: Het West-Station, het Vergotedok en Neerpede. Maar het beleid in Brussel is versnipperd en het is niet simpel om de ideeën te laten uitvoeren. Daarom zijn we blij dat culturele instellingen als het Wiels en nu dus de Bozar de taak van politici overnemen.”

De voorbije weken was het in de hoofdstad nog puffen en blazen, maar net nu het zwembad geïnstalleerd is, is ook het weer omgeslagen. “Een ramp is dat niet, het zwembad staat hier nog een hele zomer. Er zullen nog genoeg warme dagen in Brussel zijn”, aldus Bohez. Brusselaar Paul Steinbrück was gisteren de eerste om de zwemcontainer uit te testen. “Het water is redelijk warm en dankzij de stroming kan je zelfs ‘baantjes’ te zwemmen. De Brusselaars verdienen een openluchtzwembad.”